ИСТОРИЈАТ ШКОЛЕ

Основна школа ,,Доситеј Обрадовић“ у Нишу основана је 6. септембра 1962. год. Школа је грађена у три етапе. У првој етапи је изграђена зграда са 9 учионица, школском радионицом, трпезаријом, кухињом и просторијом за три кабинета.

У другој етапи изграђена је фискултурна сала, а у трећој етапи још пет учионица. У првој години, при оснивању школе, формирано је 30 одељења са укупно 1002 ученика и то 607 у млађим и 395 у старијим разредима. Први директор је била Душанка Дејановић а први учитељи били су Божиновић Велика и Ђокић Радмила.

Развојни пут школе показује да је она у току свог постојања постала и била значајна културно просветна институција у овом делу града. Из њених ђачких клупа изашли су многи уметници, привредници, политичари и друге значајне личности нашег града. На богатом путу својих стваралачких прегнућа школа је оправдала своју намену и истакнуто место у граду.

Фестивали дечијих хорова у Шапцу, Београду, Цељу, Неепелт-у (Белгија), Либерцу (Чешка), а посебно, цео Ниш је славио успехе својих славуја. И данас је хор један од бољих у нашем граду.

Друго велико име наше школе је наставник ликовне уметности и дечијег стваралаштва, Светислав Јовановић Света. Његов педагошки рад овенчан је многобројним наградама од Ниша, Београда, Сарајева, Битоља до Париза и Јапана. Круна његовог рада са децом је награда Краљевске Јапанске породице 1995. године.

Школа се налази у центру Ниша и саобраћајно је добро повезана тако да је доступна ученицима који живе на територији Општине Медијана. Већина ученика долази пешице а мањи број њих користи градски превоз или превоз родитеља.

Подручје града које гравитира школи је изграђено и заокружено пре више деценија тако да се урбанистички не шири нити се значајно повећава број становника. Приметна је тенденција старења, тако да се из године у годину смањује број ученика у школи. С обзиром да је локација школе у централном градском подручју, у њеној ближој околини нема већих производних објеката. У близини школе налази се Саборна црква, Факултет заштите на раду, Природно – математички факултет и Гимназија ,,Светозар Марковић“, основне школе ,,Коле Рашић“, ,,Радоје Домановић“, ,,Краљ Петар I“ и ,,Учитељ Таса“. Од објеката културе, у самом центру града доступни су Градски музеј, Народно позориште, Градски симфонијски оркестар, Народна библиотека, више биоскопа и други објекти културе,

Ипак, за школу у Улици Краљевића Марка, као да је време стало. Генерације долазе и одлазе а смех и дечја граја остају сачувани међу њеним зидовима гајећи наду да ће ова деца, када буду одрасла, улепшати свет као што сада улепшавају живот својих родитеља и наставника.